Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Μιλάμε για το πως μιλάμε. Για τον τρόπο συζήτησης. Αφού η συζήτηση είναι ουσία της δημοκρατικής διαδικασίας.
Παρακολουθείστε με κάποια απόσταση τον τρόπο συζήτησης. Στην τηλεόραση, στα καφενεία, παντού.
Στην τηλεόραση που υποτίθεται ότι μιλούν άνθρωποι ικανοί στο λόγο και παρουσιαστές ικανοί στη διεύθυνση της συζήτησης.
Αλλά φεύ!...Οι  παρουσιαστές  είναι αυτοί που διακόπτουν πρώτοι συνεχώς τους ομιλητές, στους οποίους έδωσαν τον λόγο και οι άλλοι ορμούν να διακόψουν, να πουν τα δικά τους και τελικά το αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλος σ’ όποιον προσπαθήσει να καταλάβει.
Αυτοί οι παρουσιαστές που υποτίθεται ότι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της τηλεόρασης ότι όταν μιλάνε δύο ταυτόχρονα (ακόμα κι όταν ένας μουρμουρίζει) δεν ακούγεται τίποτα καθαρά. Δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες συζήτησης. Τι φταίει άραγε;
Δεν είναι τυχαία η μορφή συζήτησης.
Οι απόψεις όλων κουβαλούν τον απόηχο μιας διχαστικής λογικής.
Τον απόηχο του εμφυλίου. Η ιστορική πραγματικότητα της χώρας παραπέμπει σε συνεχείς διχαστικές πραγματικότητες. Όλοι κουβαλούν υποδόρια τον διχασμό.
Ανατρέχοντας στην Ελληνική ιστορία συναντάμε την πρώτη σύγκρουση των Ελληνοφρόνων και των Ευρωπαϊστών.
Ήρθαν μετά οι συγκρούσεις Δημοτικιστών και Καθαρευουσιάνων. Γνώρισε η χώρα τη μεγάλη σύγκρουση, τον εθνικό διχασμό Βενιζελικών και Κωνσταντινικών ανεβάζοντας το επίπεδο αντιπαλότητας μέχρι να φτάσουμε στο απόγειο της σύγκρουσης με τον εμφύλιο. (Φτάσαμε και στην Δικτατορία).
Έτσι η κοινή λογική χάνεται, η κοινή διάθεση για εξεύρεση λύσης των προβλημάτων ισχύει μόνο εφόσον ο άλλος δεχτεί τις δικές μας θέσεις όχι μετά από επιχειρήματα που δεν τα ακούει  κανείς…
Απουσιάζουν όσα μας ενώνουν, η συλλογική μνήμη, έχουμε δικές μας ξεχωριστές μνήμες. Έτσι το συλλογικό υποβαθμίζεται, το ατομικό –μερικό κυριαρχεί και ο τρόπος συζήτησης ναρκοθετεί τις λύσεις.
Η πραγματική μόρφωση (εκ του μορφόω – ώ του δίνω μορφή) επιβάλλει
την απαλλαγή από τις προκαταλήψεις, τις διχαστικές λογικές για να γίνει η συζήτηση απροκατάληπτα αλλά δυναμικά για τις προτάσεις μας.
Η σωστή συζήτηση επιβάλλει πρώτα να ακούει κανείς…
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου